Bir Avukat Olarak Eşsiz İş Geliştirme Stratejiniz

 Strateji nedir ve işinizde bir stratejiye sahip olmak neden önemlidir? Strateji   işinizin gideceği yönü gösteren bir rehberdir. Sınırlı kaynaklarınızla size iş verenlere nasıl daha iyi hizmet vereceğinizi anlatır.

Harvard Business School Profesörlerinden Michael Porter stratejinin babası olarak kabul edilmektedir. Porter’a göre firmaların tercih edebileceği sadece iki stratejik tercih bulunmaktadır.  Birincisi düşük maliyetli bir tedarikçi olmak, ikincisi de farklılaşarak rekabet üstü kalabilmektir. Bununla birlikte, bir firma düşük maliyet avantajını ve farklılaşmayı tüm pazara uygulayabilir yada sadece bir niş alanda tatbik edebilir. Örnek: Finans Sektörü, İlaç sektörü v.s. Porter’a göre firmaların yaptığı en büyük hata bir iş stratejisine sahip olmadan ilerlemeye çalışmalarıdır.   

Porter’ın stratejik tercihlerini avukatlık mesleğine uyguladığımızda şöyle bir durumla karşılaşırız. İster kendi ofisinizi ister büyük bir avukatlık bürosunu ilerletme göreviniz olsun ve farz edelim ki düşük maliyetli hukuk hizmet sunan bir büro  olmak istemiyorsunuz. Bu durumda, iki önemli karar vermeniz gerekir. Birincisi uzmanlığınızı rekabet karşısında nasıl konumlandıracaksınız? Nasıl farklılaşacaksınız?  Bir çok alanda veya sektörde mi hizmet vereceksiniz? Yoksa tek bir konuda mı uzmanlaşacaksınız?

İkinci karar olarak, hedef grubunuzu belirlemeniz gerekiyor. Tüm grupları mı hedefleyeceksiniz, yoksa özel bir gruba mı hizmet edeceksiniz.  Büyük bir hukuk bürosu değilseniz, sadece bir niş alanda uzmanlaşmanız ve bu doğrultuda pazarlama yapmanız başarınızın temelini oluşturacaktır. 

Bir defa stratejiye karar verdiğinizde (konumlandırma ve hedef grupların belirlenmesi), pazarlama planınızı geliştirebilirsiniz. Bu, sizin pazarlama mesajınızı içerir. Marka farkındalığı yaratabilmek için mesajınızı tutarlı ve kesintisiz bir şekilde nasıl ileteceğinize karar vermelisiniz. Sayısız iletişim kanalı önünüzde seçenek olarak durmaktadır. Makale yazmak, sunuşlar gerçekleştirmek, seminer ve sertifika programlarına katılmak, internet sitesi kurmak , sosyal medyada bulunmak, halkla ilişkiler yapmak v.s.

Zaman ve para kaynaklarının sınırlı olduğunu dikkate alarak, pazarlama ve satış faaliyetlerinizi en uygun şekilde gerçekleştirmelisiniz. Planlama ve iş stratejisini belirlemeye ayıracağınız zaman iş geliştirme çabalarınızın sonuç almasını destekleyecektir. Zamanınızın %20’sini iş geliştirme faaliyetlerine ayırmalısınız. İşe yarayan ve yaramayan yöntemleri görmeli, değişiklik veya ince ayar gerekiyorsa bunları yaparak sabırla ve kararlılıkla arzu ettiğiniz sonucun gelmesini beklemelisiniz.

 

Rakip Hukuk Büroları gittikçe daha çok birbirlerine benzerken, fiyat üzerinden rekabet etmeye mecbur kalırken, stratejik olarak konumlandırılmış hukuk büroları yollarında ilerlemekte ve rekabet savaşının yıkıcılığından uzak durmaktalar. 

Yorum Yap

Not - Bunları KullanabilirsinizHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>