Müvekkiller ne ister?

 

İyi bir avukat olabilmek için öncelikle iyi bir müvekkil olmalısınız. Kendinizi müvekkillerin yerine koyun. Onların sahip olduğu duygu ve düşünceleri hissetmeye çalışın. Yaşadıkları sıkıntıların çözümlenmesi ve adil bir sonuç elde etmek için verdikleri mücadeleleri anlayın. Müvekkil gözüyle bakabilen avukatlar her zaman meslekte en üst noktalara ulaşırlar.

Müvekkille yapılan görüşmenin başarılı geçmesi için derdini size en iyi şekilde anlatması ve sizin de onu en iyi şekilde anlamanız gerekmektedir. Sinirli, kaygılı ve gergin müvekkilleri rahatlatmanın en iyi yolu onlara:” Sizi anlıyorum” cümlesini söylemekle başlar. Bu belki de başarılı avukatların en çok kullandığı cümledir.

Bir avukat olarak girdiğiniz her yeni müvekkil görüşmesinde karşınızdaki insanın kafasından neler geçtiğini öğrenmelisiniz. Müvekkiller aşağıdaki sorularına cevap ararlar. Bunları size dolaylı yönden sorarlar. Bu sorulara yeterli bir cevap veremediğiniz anda, sizinle iş yapmaktan kaçınırlar.

“Sonuç üretebiliyor musunuz?”    

Hepimiz biliyoruz ki, avukatlar istenilen sonucu garanti edemez. Bunu garanti eden bir avukat varsa hem dürüst değildir, hem de etik kuralları çiğniyordur.  Müvekkiller, bir avukat olarak daha önce benzer davalarda bulunduğunuzu, süreci yaşadığınızı ve sonuç aldığınızı duymak isterler. Eğer bu beklentilere cevap verebiliyorsanız, dava dosyasının doğru ellerde takip edileceğini bir anlamda teyit etmiş olursunuz.

Benzer deneyimler yaşamış olmanız bir avukat olarak müvekkile sunduğunuz eşsiz bir iddiadır. Mevcut tecrübenizle diğer meslektaşlarınızın önüne geçmeniz mümkün olacaktır.

İşi kim takip edecek?”

Dava dosyalarını ofiste hangi avukatın takip edeceğini bilmek isterler. İşin sahipsiz kalmasından endişe ederler. Karşılarında her zaman bir muhatap görmek isterler. Bu endişeyi giderecek şekilde bir görevlendirme yapmanız gerekir.

Projenin riskleri nelerdir?”

İş deneyiminizi bilmenin yanında, davanın olası sonuçları ve risklerini de bilmek isterler. Bu belirsizliklere nasıl yaklaşım göstereceğinizi öğrenmek arzularıdır. Olası olumsuz sonuçlarda, bir b planınız olup olmadığını merak ederler. Bir anlamda, geleceklerini sizin elinize teslim etmeden önce iyisiyle ve kötüsüyle olası sonuçları algılamak isterler.

Nasıl iletişim kuracaksınız?”

Kendisiyle ve davayla ilgili çalışanlarıyla nasıl irtibat kuracağınızı, ne sıklıkta görüşeceğinizi öğrenmek isterler. Rollerin, beklentilerin ve zaman ayırmanın nasıl olacağını saptamak arzularıdır.

Masrafları kontrol altında tutabilir misiniz?”

Müvekkiller masrafların artmasını istemez. Davanın belirlenen bütçe içerisinde kalarak yürütülmesini ve sonuçlandırılması öncelikleridir.

Yukarıda belirtilen konularda müvekkilinizle dava dosyasını almadan önce mutabık kalmanız, hem iş takibi aşamasında onların memnuniyetini arttıracaktır hem de avukat müvekkil ilişkisinin hangi şartlarda yürütüleceğini belirlemiş olacaktır.

 

Yorum Yap

Not - Bunları KullanabilirsinizHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>