Aylık Arşiv: Ocak 2012

Bu networking ne zor iştir!

 Daha önceki yazılarımda, avukatların en zorlandığı işlerin başında yeni insanlarla tanışma ve çevre edinme geliyor demiştim. Düşüncesi bile birçoğunuzun tüylerini diken diken ediyordur. İnanırım.

Hayal edin! Tanımadığınız bir salona giriyorsunuz ve ortada yer alan grubun yanına yaklaşarak, en şirin halinizle onlarla sohbet etmeye çalışıyorsunuz. Bu, her baba yiğit avukatın yapabileceği bir iş değildir. Kabul ediyorum zordur. Ama imkânsız değildir.

Salona girmeden önce, kendinize bolca telkinde bulunmanız gerekir. “Ben hoş sohbet biriyim. İnsanlar benimle tanıştıklarında bana hayran kalırlar. Çünkü ben ilginç ve ağzı laf yapan bir kişiliğim. Herkesle iyi geçinirim.”

İtiraf etmeliyim. Kendim bile bunca yıldan sonra yeni insanlarla tanışırken çok rahat olduğumu söyleyemem.  Ama bunu yenmenin yolunu artık biliyorum. Bu sırları sizinle paylaşmama müsaade edin.

Öncelikli olarak, bir toplantı veya davete insanlarla iş amaçlı tanışacağım diye gitmeyin. Yüzünüzden ve vücut lisanınızdan hemen belli olur. Bunun yerine, bulunduğunuz ortamlarda insanlarla arkadaşlık etmek için fırsatlar arayın.

2. Önemli sır, tanıştığınız insanlara yardım etmek için elinizden geleni yapın. Ayaküstü görüşmelerde bile karşınızdaki insanların işlerini ve sıkıntılarını öğrenmeye çalışın. İnsanlara zaman ve para kazandırabilecek, sorunlarına çözümler üreten bir yaklaşımınız olursa, onların dikkatini hızla çekersiniz.  

Avukatlıkta başarılı olmanın kuralı ne kadar çok insan tanıdığınız değil, ne kadar çok insana yardımcı olabildiğiniz, yol gösterebildiğiniz ve dostluk eli uzatabildiğinizdir. Unutmayın ki, veren el alan elden üstündür. Verdikçe kazanmaya başlarsınız. Bu anlattıklarım sıradan insanların bir avukatta aradıkları en temel değerlerdir.

 

Bundan böyle, tüm sosyal organizasyonlara çevre edinmek amacıyla değil, dostluklar kurmak amacıyla gidin. Sonuçları görünce çok ama çok şaşıracaksınız.

 

 

  

Hukuk Büronuzun Yıllık Bütçesi Hazır mı?

Yeni bir yıla başladık. Hukuk Büronuzun yıllık bütçesini geçen yılın Kasım ayında hazırlamaya başlamış ve Aralık ayı ortasında onaylatmış olmanız gerekirdi. Son durumunuz nedir? Yoksa siz, hala bir bütçe hedefi olmadan çalışan hukuk bürolarından mısınız?

 

Ofiste çalışan Avukatlarla ve tüm destek ekibiyle yıllık hedefleri üzerinde mutabakata vardınız mı? Yoksa herkes bu yıl da belirlenmiş ve yazıya dökülmüş iş hedefleri olmadan mı çalışacak. Sayısal hedefleri ve bütçesi olmayan hukuk bürolarının planlı büyümesi çok zordur. Hukuk Bürolarının da artık bir işletme gibi yaşatılması gerektiğini görmeli, evrensel kuralları ve performans kriterlerini dikkate alarak ofisin başarı seviyesi ölçülmelidir.

 

Büronuzun geleceği elde ettiğiniz iş sonuçlarını ölçmenize bağlıdır. Hukuk Bürolarının giderlerini düşürüp, gelirlerini arttırması ve kar üreten bir yapı haline gelebilmesi için bütçe hedefleri doğrultusunda çalışması beklenir. İş bütçeleri, o yıl gerçekleştirmeyi ön gördüğünüz satış ciroları, genel giderler ve harcama kalemlerini içerir. Bütçesi olmayan hukuk büroları, ne kazanıp ne kaybettiğini tam olarak bilemez, maliyetlerini hesaplayamaz, karlılık performansını ölçemez. Hedefleri olmayan avukatlar da pazardaki fırsatları tam anlamıyla göremez.  

 

Her çalışanın bir yıllık bütçe hedefi olması zaruridir. Bu hedef, çalışanla karşılıklı mutabık kalınarak belirlenir ve imza altına alınır. Her ay sonunda gerçekleştirdiği performans o ayki hedefine kıyaslanır. Çalışanın başarı oranını izlemek, yıllık hedefinize sizi adım adım yaklaştırır. Hedeften sapmaların yaşanması durumunda, çalışanla alınabilecek ilave önlemler tartışılmalıdır. Sonuç olarak, iş hayatında, ölçmediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Sadece, yönettiğinizi sanırsınız. Yıllık bütçelerin hazırlanması, kişisel hedeflerin belirlenmesi ve performans ölçümlerinin yapılması hakkında daha fazla bilgi ve desteğe ihtiyaç duyarsanız benimle irtibata geçebilirsiniz. [email protected]

Siz de Başarabilirsiniz

Başarıya giden yolda dış dünyada yaşanan ve sizi etkileyen gelişmeleri kontrol etmeniz mümkün değildir. Kontrolünüzde olan tek şey ne kadar çaba gösterdiğinizdir.

Her sabah erken kalkıp bir yeni müvekkil daha kazanmak için yaptığınız girişimler, bıkıp usanmadan gerçekleşen telefon görüşmeleriniz, müvekkil ziyaretleriniz, her saat yeni bir insanla tanışmak ve her gün daha fazla bilinir olmak için gösterdiğiniz çaba sizi hedefe ulaştıracak tek dayanağınızdır. 

Piyasalar çıkar iner, işler artar veya azalır. Değişmeyen tek şey işinize olan sevginiz ve gösterdiğiniz mücadele azminizdir. Kendi çabanızı takdir ederken iş başında ne kadar süre geçirdiğinizi düşünmek ve bundan gurur duymak budalacadır. Önemli olan hangi hedeflere bu süre zarfında ulaşabildiğinizdir.  Çaba, koyduğunuz hedefleri ne oranda yakaladığınızla ölçülür. Harcadığınız değerli zaman ve efor karşılığında hedeflediğiniz sonuca ulaşıyor musunuz, ulaşmıyor musunuz? Esas olan budur.

Pazarlamanın Gücü Söyleminizi Değiştirin Herşey Değişsin