Referans İsterken Kendinizi İyi Hissetmenin Yolu

Avukatlıkta işlerin büyük bir kısmının tanıdık tavsiyesiyle geldiğini biliyoruz. Peki, Avukatlar neden çevrelerinden referans isterken kendilerini kötü hissediyorlar? Çünkü referansı doğru şekilde isteyemiyorlar.  Referans talep ettiklerinde, insanların kendilerine iyilik yaptığını düşünüyorlar ve mahcubiyet içerisine giriyorlar.

Referans toplayabilmenin sırrı bunu kendiniz için değil, karşı taraf için yaptığınızı bilmektir. Referans istediğiniz insanlara ne gibi faydalar sunduğunuzu düşünün. Hangi dertlerine derman olduğunuzu belirleyin. Bir arkadaşınıza, meslektaşınıza yardım ettiğinizde aslında iyilik yaptığınızı hatırlayın.  Bu şekilde, onlardan size referans vermelerini istediğinizde kendinizi kötü hissetmezsiniz. Çünkü onlar size karşı borçlu hale gelmiştir.

Bununla birlikte, yeni işler almak isteyen avukatların referans toplama odaklı bir yaklaşımları olmalıdır. Referans toplamak için en müsait anların aranması ve bulunması gerekmektedir. Örneğin, bir davayı kazandıktan sonra yaşanan mutluluk anlarında (hemen duruşma salonundan çıkar çıkmaz değil), bir sorunu mahkemeye taşınmadan çözümlediğinizde müvekkillerinize dönüp referans istemek doğru olacaktır. Bu özel anlarda insanlar size karşı kendilerini borçlu hissedeceklerdir.   

İnsanların referans isimler vermesini de kolaylaştırmanız gerekir. Buna göre, onlara yeni insanlarla tanışmak ve onları da hizmetlerinizden faydalandırmak istediğinizi söylemelisiniz. Nasıl bir müvekkil profiliyle çalışmak istediğinizi, hedeflediğiniz müvekkillere ne gibi faydalar sağlayacağınızı beyaz kârtlara yazabilir ve onlara dağıtabilirsiniz. Sizin yerinize bu hedef isimlere ulaşmalarını isteyebilirsiniz.

Referans isterken kendinizi rahatsız hissetmenin sırrı, almak yerine vermeyi düşünmektir. Bir de bunu kolaylaştıran bir sistem kurduğunuzda yeni isimler ve işler size akmaya başlayacaktır.

Yorum Yap

Not - Bunları KullanabilirsinizHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>